Kontanthjælp


Som et resultat af en socialdemokratisk arbejdsmarkedspolitik kan man som borger i Danmark modtage kontanthjælp hvis man står uden arbejde. Det er for at sikre et minimums niveau af velfærd for alle i Danmark.

For at få kontanthjælp går du ned i dit nærmeste jobcenter og melder dig ledig, og du vil herefter skulle stå fuldt til rådighed overfor arbejdsmarkedet. Du skal her være opmærksom på at du vil blive tilbudt forskellige jobs, og at du allerede dagen efter du har tilmeldt dig, kan risikere at skulle møde op til aktivering.

Hvis du ikke får et job tilbudt med det samme, får du en ansøgningsblanket som du så skal udfylde. Denne afleverer du til din kommune og de vil så tage stilling til om du er berettet til at modtage kontanthjælp.

Den maksimale kontanthjælpssats er i 2009 på 12.629kr. Men det er de færreste der vil få så meget. Det afhænger alt sammen af dine forhold, om du har børn m.m.

Kontanthjælp er det samme som det man tidligere kaldte bistandshjælp.

This entry was posted in Artikler and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

83 Comments

 1. Anh
  Posted June 24, 2011 at 7:43 am | Permalink

  Hej.
  Jeg er 37 år, jeg har været arbejdsløs i et år og kan få dagpenge et år mere. jeg har været på arbejdsmarken i 8 år, har pension opsparing, børn opsparing, min opsparing hvis jeg ryger på bistand, hvad vil det ske med dem, vil kommune kræve at jeg hæve dem først.
  Mvh.
  Anh

 2. vivian
  Posted August 22, 2011 at 11:56 am | Permalink

  Hej jeg er en bekymret mor som ikke kan forstå st min datter på 21 og færdig med grundforløbet som dyrepasser i juni ikke kan få kontanthjælp før til oktober ? hun har ejen bil som der er mere gæld i end hun kan få for den ved salg : hun bor sammen med sin kæreste hos hans forældre og de betaler for alt deres mad og husleje da de unge ikke kan få hjælp fra kommunen : kan det være rigtigt at man ikke kan få hjælp til at leve for ? hun har søgt en del job men hun skal ind og opereres i maven til oktober og være sygemeldt i 6 til 8 uger bag efter og så er der jo ikke nogen der vil ansætte hende ? hjælp os pleas hun er på sammenbrudets rand

 3. Kasper
  Posted October 2, 2011 at 5:36 pm | Permalink

  Hvis man er bosat i et europæsisk land og er blevet arbejdsløs, har man så muligheder for at modtage hjælp uden at rejse tilbage til DK?

 4. simon
  Posted February 1, 2012 at 11:36 pm | Permalink

  hej

  jeg blev færdig med min uddannelse som møbelsnedker sidste år i april. og arbejdede så til sommer, hvor jeg så sagde op og flyttede til århus. efter 3 ugers karantæne, og ca en måned fik jeg intet dagpenge, fordi jeg glemte at trykke på min opdatering i jobnet. så nu i januar 2012, har jeg søgt om det igen. men kan jeg få kontant/dagpenge, NÅR JEG HAR FRITIDS JOB? ,

  jeg har hørt at man kan ha et fritids job og arbejde inden for 25 timer i ugen, også få dagpenge. er det lovligt?

  nu jeg er blevet opvasker, og får næsten ingenting, jeg skal kunne betale af for min lejlighed, (hvor største delen af det betaler min kæreste).

  på forhånd tak

  VH simon

 5. no1985
  Posted May 10, 2012 at 10:08 am | Permalink

  Hej !!!

  Jeg flytte snart til malmø for at blive gift der, mit spørgsmål er om hvis jeg flytte min adresse til malmø er jeg så berettig til at modtage kontanthjælp ? da jeg er allered på kontantkhjpæl pga. sygedom og kan ikke står til rådighed for a-kassen fordi jeg skal være klar til at tage er arbejde på 37 timer o ugen, og det kan jeg ikke i øjeblikket. håbe de vil svar mig. på forhånd tak.
  mvh.

 6. jerluse Mashline
  Posted June 3, 2012 at 6:38 pm | Permalink

  jeg er kontanthjælpsmodtager, og jeg vil tage på ferie i 4 uge, spørgsmål er kan jeg få min hjælp i det 4 uge jeg på ferie ?

  tak for hjælp
  Jerluse Mashline

 7. Thomas
  Posted June 19, 2012 at 11:13 am | Permalink

  Hejsa,

  Så kommer der lige en række svar :)

  @Line og Nina: Jeg ville snakke med kommunen, og se om de ikke kan hjælpe dig.

  @Ellen: ja, da det er billigere for Jer at bo sammen end hver for sig, derfor vil støtten blive sat ned. i er nok nødt til at leve med det, eller vente til en af Jer har et job.

  @Kasper: Ja hvis du er medlem i en Akasse, kan du få dagpenge, mens du sørger job indenfor EU. Udenfor EU kan det ikke lade sig gøre.

  @Simon: Når du er på dagpenge og kontanthjælp, skal du være fuldt til rådig over for arbejdsmarkedet. Dvs mellem 9-16 må du ikke lave andet end at søge jobs. Du kan dog få dagpenge på bibeskæftigelse, hvor man angiver hvor lang tid du bruger på et evt fritidsjob/firma.

  @Anh: Jeg tror det eneste de kan kræve at du bruger før du får bistand er din opsparing. Pension og børneopsparing, er sandsynligvis låst for dig, så de ikke kan kræve at du åbner op for dem. Der er dog noget med at hvis du har været på kontanthjælp i 6 måneder, så vil kommunen kræve at du begynder at bruge af din pension! Så det skal du være obs på.

  @Vivia: Jeg håber I fandt en løsning på problemet!

  @no1985: Du kan godt få kontanthjælp i Sverige når du kommer fra DK. men det er noget mere besværligt da det kræver en masse dokumentation og kontanthjælpen er lavere end i DK. Din kontanthjælp i DK vil ophøre, og du skal søge kontanthjælp i sverige. Du kan dog godt modtage dagpenge i sverige, sålænge du søger job. I op til 3 måneder.

  @Jerluse: Du kan ikke holde ferie mens du er på kontanthjælp, da du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Du kan dog godt opholde dig i hele Danmark.

  Mvh
  Thomas

 8. cecilie hoyer
  Posted July 2, 2012 at 4:24 pm | Permalink

  Hej

  Jeg er lige flyttet hjem fra London, og er i øjeblikket arbejdsløs, men har sikret mig arbejde fra start september,. Jeg har ingen penge indtil da, aner ikke hvordan jeg skal få set til at løbe rundt indtil da. Ingen vil ansætte mig for 2 mdr. Kan jeg få kontanthjælp indtil da?

  Mvh cecilie

 9. Thomas
  Posted July 2, 2012 at 5:19 pm | Permalink

  Hej Cecilie,

  Ja det burde du kunne. Men du kan “risikere” at blive sat i aktivering, også selvom du har et job der venter. Udgangspunktet tror jeg er at sige til dem, “hej, jeg har ikke noget job, kan I hjælpe?” Når du så reelt får jobbet, siger du bare at nu har du fået job.

 10. Sara
  Posted July 3, 2012 at 3:52 am | Permalink

  Hej,

  Kan man få kontanthjælp hvis man er blevet bortvist fra sin uddannelse og derfor står ledig og ingen indtægt får?

 11. Anders H
  Posted July 12, 2012 at 1:45 pm | Permalink

  Jeg er på bartenderskole i Grækenland, og står uden indtægt for både denne måned (juli) og næste måned (august). Jeg starter på uddannelse i september og får derfor SU fra et tidspunkt i september. Hvordan er mine muligheder for at modtage bistandshjælp mens jeg står uden indtægt? Har ingen opsparing at tære på, da min børneopsparing først bliver frigjort i oktober (når jeg fylder 21).

 12. mor
  Posted August 3, 2012 at 10:36 am | Permalink

  Jeg er lige blevet godkendt flexjob pga en rygskade som gør at jeg efter 8 års handicap nu kan arbejde 16 timer ugentligt. Jeg skal bare lige finde et job først. Jeg er uden udd. Er det rigtigt at jeg skal være på kontanthjælp frem til at jeg har været i job i 9 mdr eller kan jeg få ledighedsydelse allerede ny medens jeg søger job?

  Jeg vil gerne uddanne mig, men kan ikke holde til det, tilgengæld vil jeg via weekend kurser over 4 moduler/weekender være udd hypnoterapeut med Nlp og derefter via flere kurser kunne videre uddanne mig. Må jeg det på kontanthjælp? Må jeg det i flexjob? Må jeg det på ledighedsydelse? SKAL jeg involvere kommunen, hvis jeg finansielt kan finde ud af det uden kommunens hjælp? Jeg er alenemor til 2, har ingen hjælp til den bil jeg er nødsaget til at benytte pga min rygskades omfang (jeg kan kun gå 300 meter) og ej heller ingen hjælp længere til de behandlinger jeg har brug for for at kunne klare hverdagen bedst muligt på egen hånd (ugentlige fysioterapeut, kiropraktor, træning, alternativ behandlinger og smertestillende), så jeg vil ikke kunne klare mig på en s.u! Hvis jeg skulle udd mig på s.u eller lignende, mister jeg så min flexjobgodkendelse?
  mvh mor

 13. louie
  Posted September 17, 2012 at 9:17 am | Permalink

  Må man oprette firma når man er på kontanthjælp? skal søge fonde til tryk af en fotobog – må man det på kontanthjælp når der ikke er noget profit på det?

 14. Thomas glatter
  Posted November 6, 2012 at 9:20 am | Permalink

  Hej jeg hedder Thomas glAtter . Har ikke haf job de sidst 2 måned . Hvordan få jeg understøttelse . Har ikke noget sted at bor hvor gå jeg hen og får hjælp.

  Håber i kan hjælp mig ..

  Mvh Thomas

 15. Linda Jensen
  Posted December 6, 2012 at 10:24 pm | Permalink

  Hej

  Jeg skal høre, når jeg ryger på kontanthjælp er på dagpenge nu, så får jeg underskud hver måned. Jeg bor til lege alene og får boligsekring. Det bliver kun lige netop jeg kan få mad på boret, men må nok undvære kød det meste af tiden, alt unødvendigt er allerede skåret væk. Når jeg ryger på kontanthjælp har jeg heller ikke råd til at tage med bus og tog, så det at besøge familien eller veninderne som ikke bor i Roskilde hvor jeg bor kan jeg ikke. Er bange for at få en depration, hvis jeg bare skal være i aktivering og så side hjemme i alt min fritid, fordi man ikke har penge til noget som helst. Hvad skal jeg gøre? Er der noget ekstra hjælp at få? Det med at tage et lån i banken så jeg kan leve bare nogenlunde normalt vil jeg ikke, for jeg har allerede et stort lån hos min mor som skal betales tilbage når jeg får et job. Man skal da også have nyt tøj engangimellem og tandpasta, bind champoo med mere som der heller ikke bliver råd til når faste udgifter er betalt.

  Hilsen Linda

 16. Thomas
  Posted December 29, 2012 at 3:32 pm | Permalink

  @Sara, Ja da, du kan få kontanthjælp sålænge du ikke har nogensom helst mulighed for at brødføde dig selv.

  @Anders, Du vil muligvis være nødt til at hæve børneopsparingen, og så betale strafrenten, før du kan få bistandshjælp. Med mindre din opsparing er mere end almindeligt godt låst.

  @Mor, altså hvad du bruger din fritid til, læse bøger, gå på biblioteket, læse på internettet etc, det kommer ingen andre end dig ved. Hvad vi så kalder det, er ligegyldigt. Du må gøre hvad du har lyst il sålænge du passer de krav der er på kontanthjælp, søger jobs, tager de optræningstilbud etc kommunen kaster efter dig. Alt hvad du laver uden for normal arbejdstid, kan kommuen ikke forhindre dig i. Så jeg ville se det som fritidsaktivitet.

  @Louie, Du må godt oprette og drive firma på kontanthjælp, men du vil blive modsvaret det du tjener i din kontanthjælp. Tjener du ingenting, jamen så sker der ikke noget med din kontanthjælp.

  @Thomas, Ring til kommunen og sig du ikke har noget sted at bo. De har pligt til at henvise dig til et sted at være.

  @Linda, Du må tage alt op til overvejelse. Kapitalistens ABC er SKÆR ALT FRA der ikke er livsvigtigt. Langt de fleste ville være pressede hvis de røg på kontanthjælp, da de jo har sat økonomien efter en anden indkomst. MEN man er nødt til at sætte sit forbrug efter sine omstændigheder. Så jeg ville kigge på alle udgifter, og se om det ikke er muligt at skære ned. I værste fald må du finde et billigere sted at bo? Ellers prøv at se om du ikke kan finde på et eller andet du kan lave derhjemme, som du kan sælge videre til venner og bekendte. Du kan lave en Blog omkring det at være på kontanthjælp, og smide nogle reklamer på og tjene lidt der. Ring rundt, spørg om der ikke er nogen du kan hjælpe med et eller andet. Men bottom line er at du nok er nødt til at finde pengene i besparelser. Skær helt ind til benet. Husleje + mad. Er der ikke mere tilbage, er du nødt til at finde en billigere husleje. Hvis du ikke lige har udsigt til et job.

  Ellers er du velkommen til at skrive nogle artikler her på siden. Det kunne fx være “Kontanthjælp Dag 1” etc, en følgeton hvor du fortæller om hvordan det er at ryge på kontanthjælp. Så hjælper jeg dig med et honorar. Skriv til info @ dagpengeregler.dk.

  mvh
  Thomas

 17. Den annonyme
  Posted January 5, 2013 at 12:43 pm | Permalink

  Jeg er flyttet til udlandet med min mand, og har derfor fået orlov fra mit arbejde et år indtil august måned 2013.
  Jeg overvejer dog meget kraftigt at blive skilt og flytte tilbage til DK.
  Jeg har fra a-kassen fået at vide at jeg ikke kan få understøttelse da jeg har orlov, kan jeg få økonomisk hjælp på en eller anden måde til jeg kan starte på job igen?
  Jeg har to børn på hhv 13 og 14 år.

  Venlig hilsen
  Den annonyme

 18. Shb
  Posted January 15, 2013 at 5:32 pm | Permalink

  Hvis man pga operation ikke har mulighed for at arbejde i et par måneder og skal have pause fra uddannelse i min. 6 måneder, er det så muligt at få kontanthjælp??

 19. Lona
  Posted January 18, 2013 at 7:49 am | Permalink

  Min datter slutter HG d. 24/1 og har ikke fundet hverken elevplads, eller job. Hun var på kommunen i går for at bede om hjælp da hendes S.U stopper her til d. 1/2 – Svaret hun fik var, at hun ikke modtage kontanthjælp da hun har været i et uddannelsesforløb. Hendes ven, som ikke gad uddanne sig, kan godt modtage kontanthjælp. Vi spurgte hvordan hun skal betale sin husleje og få mad de næste 2 måneder, og det var ikke kommunens problem. Hun kunne jo bare gå ud og finde sig et arbejde?! Kan det virkelig passe, at den nye lov 2013 straffer de unge der vælger uddannelse frem for arbejdsløshed? Er der slet ingen mulighed for at hun kan få hjælp nogen steder? Hun fik afslag på en enkeltydelse, da det ikke var en social begivenhed. Hun har vidst siden hun startede på uddannelse at dette problem kunne opstå….

 20. Adrian
  Posted January 29, 2013 at 4:45 pm | Permalink

  # Lana

  Min kæreste er lige røget ud i det samme efter at have færdiggjort grundforløbet som teatertekniker, desværre uden at finde praktikplads endnu, og står nu med skægget i postkassen og 2 måneders husleje + udgifter som der ikke er råd til. Jeg finder det forkasteligt! Forventer kommunen at man har sparet op af sin SU??

  Det eneste “råd” jeg kan komme med er hvad de sagde til kæresten: “Gå ned på ydelseskontoret og snak med dem”
  Så der er forhåbentlig en eller anden form for hjælp at hente

 21. Adrian
  Posted January 29, 2013 at 4:46 pm | Permalink

  Vil lige specificere: Han har fået at vide at han kan få kontanthjælp om to måneder

 22. stella andersen
  Posted March 7, 2013 at 8:05 am | Permalink

  Hej, jeg har en søn på 24 som går på SELF og er på su, han har et barn på 18mdr med sin exkærste de har fælles forældremyndighed, han har fundet sig en lille lejlighed, men komunen vil ikke hjælpe ham med indskud, han fik den besked at han kunne flytte på herberg eller forsorgshjem, og som han siger det kunne han såmend godt, men han skal jo ha sin søn hos sig hver 14 dag + nogle hverdage, han har selv skrabet 5000 sammen til indskudet, vi hans forældre kan desværre ikke bidrage med andet lidt mad vask osv, da vi i mange år kun har haft en indtægt (frivilligt) han er ved at gå helt ned med flaget pga af dette, syntes ik det er fair han ik kan få hjælp, især fordi ex skovler penge ind Idet hun står som enlig, men han bor der stadig har bare sin adresse andet steds, hun får også penge af ham, hvad kan der gøres for ham, han vil så gerne bare ha sit eget sted hvor han kan være med sin søn, som betyder alt for ham. hjælp, jeg er lige så desperat som sønnen efterhånden. pfh tak.

 23. mette hansen
  Posted May 21, 2013 at 1:55 pm | Permalink

  Når man er på kontant hjælp, skal man så være i praktik i weekenderne el er det kun i hverdagene man skal være det??

 24. hanane
  Posted May 25, 2013 at 10:51 am | Permalink

  jeg har boet udenfor danmark i 4 aar og jeg vil tilbage jeg er gravid og ved ikke hvad jeg skal goer kan jeg faar hjaelp

 25. Anonym
  Posted July 6, 2013 at 9:28 pm | Permalink

  Hej min kæreste og jeg har et fælles barn og så har vi hans søn 7/7. Vi står nu og gerne vil flytte sammen, men jeg er på kontanthjælp m. Ydelse der hedder under 25 år og forsørgelsespligt Faktisk min barsel, har en dreng på 6 måneder. Han er på akasse og har nu fået lov at starte uddannelse mens han modtager akasse. Men nu tænker jeg, om vores indkomst bliver ændret hvis vi flytter sammen, eller om den forbliver som den er. Jeg får 10.500 udbetalt hvori 800kr er fra noget af min mors pension. Han får 800 om dagen i 5 dage Per uge. Håber du kan hjælpe. Vh

 26. Rikke Mærsk
  Posted August 7, 2013 at 1:16 pm | Permalink

  Hej har en veninde der har været på kontant hjælp indtil 31/7-2013 og har modtaget su 1/8-2013 da hun starter studie d. 10/8-2013 nu har de tilbageført hendes kontanthjælp fra juli da de mener hun har modtaget 2 steder fra Hallo kontanthjælp er bagud og su forud hun har ikke modtaget noget ulovligt! Hvor kan de finde en lov eller paragraf som fortæller at de er i deres ret til at modtage denne su uden de skal trækkes for juli mdr!? Har du en ide?
  Vh Rikke

 27. Henrik
  Posted October 27, 2013 at 11:02 am | Permalink

  Hej

  jeg er 21 år, og læsertil/arbejder som revisor og er i forbindelse med ansættelsen flyttet langt væk hjemmefra. i forbindelse med ansættelsen købte jeg en lejlighed til 900 t.kr. og jeg har aktier til en værdi af 30 t.kr.
  Jeg synes at uddannelsen er meget hård, da det er aftenskole på et forholdsvist højt niveau, og ligger ovenpå en lang arbejdsdag, og frygter at min stilling er i risiko hvis jeg ikke skulle klare uddannelsen (HD).

  Jeg har ladet mig fortælle at man ikke må være i besiddelse af aktiver af en vis værdi før man kan få bistandshjælp, så mit spørgsmål ligger i, hvorvidt jeg kan risikere at blive tvunget til at sælge mine aktier, på trods af kursgevinst/-tab, og om jeg kan risikere at jeg bliver tvunget til at sælge min lejlighed?

  med afdrag på lånet, sammanlagt med øvrige faste omkostninger pr. måned, kan jeg klare mig med 10 t.kr. efter skat pr. måned.

  Hvad er mine muligheder hvis jeg skulle miste jobbet?

 28. Marianne schmidt
  Posted January 18, 2015 at 3:31 pm | Permalink

  Hejsa Jeg er på ledighedsydelse og har et miniflexjob min veninde har spurgt om hun må bo hos mig. Mister jeg eller min veninde noget i indtægt. Lige på bor hun ved sine forældre.

 29. René
  Posted March 6, 2015 at 1:31 pm | Permalink

  Jeg er ledig fleksjobber og har en del aktier som jeg kunne tænke mig at sælge, med stort overskud og investere i nye aktier. Det kunne jeg tænke mig at gøre løbende, når der var gevinst ved det.

  Ved overskud skal der naturligvis betales skat, men bliver jeg også modregnet i ledighedsydelse? Er det muligt at få et link eller andet, som omhandler dette?

 30. Isabella Carretero
  Posted May 12, 2015 at 9:12 pm | Permalink

  hej
  jeg er 18 år og bor hjemme her til sommer stopper min uddannelse og det betyder min SU stopper. kan man få kontanthjælp som hjemmeboende?
  desuden er jeg ved at få konstateret en kronisk sygdom (som der er 2 års ventetid på) også gør at jeg ikke kan arbejde med alt.

  jeg har brug for pengene for at kunne betale mine regninger.
  hvad skal jeg helt præcis gøre????

 31. Peter
  Posted May 13, 2015 at 4:35 am | Permalink

  Må man oprette firma når man er på kontanthjælp altså lave/få et CVR nummer uden af mist sin kontanthjælp ?

 32. Simon Juhl
  Posted June 8, 2015 at 8:35 pm | Permalink

  hej

  Jeg er 19 år gammel, og har brug for penge til mad, mobil og transport indtil jeg finder et arbejde.
  Jeg er midt i eksamenerne, og min SU er netop slut i denne måned. Hvad gør jeg?

 33. Anne-Marie Smed
  Posted September 21, 2015 at 8:49 am | Permalink

  Hej. Min datter på 23 år er under uddannelse og er færdig med første forløb pr. 29. jan. 2016. Men det er åbenbart, meget tvivlsomt, om der er en praktikplads straks efter.
  Hun har sin egen lejlighed og får jo som udeboende en tilsvarende su.
  Nu snakker vi om, hvordan hun er stillet, hvis der ingen praktikplads er til jan. Kan hun få kontanthjælp på de betingelser der følger med, indtil en praktikplads er klar?
  Hun skulle jo gerne kunne beholde sin lejlighed….
  Håbefulde hilsner :-)

Skriv en kommentar

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>